Barndommens nostalgi

Jeg har sett det lenge, men det begynner virkelig å toppe seg nå; denne trenden det er å handle i bruktbutikker.

Da jeg var yngre – barne- og ungdomsskole – var det ikke direkte kult å handle på Fretex. På videregående begynte dette å endre seg, og utover i min studenttilværelse, har jeg forstått at Fretex er for nybegynnere. Det virkelig kule er å handle på butikker som har klær og accessories som ser ut som om det er second-hand. Spørsmålet blir hvorfor?

Jeg forstår dette med å ha sin egen stil, ha klær som ikke alle har. Med det stopper ikke med klær… Stadig oftere ser jeg pyntegjenstander til hjemmet som ser ut som det gjorde på 70- og 80-tallet. I morges kjørte jeg forbi en butikk i Stavanger sentrum som hadde stilt ut små kammer og speil (i sett) i vinduet sitt, med bilder som kan minne om denne stilen. Man ser det i alle butikkene for tiden, fra Åhlèns til Søstrene Grene – retro er in! Jo mer kitsch, jo bedre!

Og jeg går på det selv, det må jeg innrømme.

Så hva er grunnen? Hvorfor betaler vi nå for noe vi for ti år siden ville gremmes over når vi fikk besøk, de tingene vi kastet så fort våre foreldre ga oss lov? Er det rett og slett at vi begynner å bli eldre og ser tilbake på barndommen gjennom rosa brilleglass?

Reklamer

3 kommentarer om “Barndommens nostalgi

 1. Hei,

  Bra post! Retrobølgen er over oss og alle butikker selger retro baby klær, duppeditter og leker. Jeg tror helt klart det er barndoms nostalgi. Alt var mye bedre før, i vår egen uskylds tid. Hvordan kan vi vi ellers forklare alt det stygge, men trendy, som selges og kjøpes?

  Jeg skrev et par poster med lignende tema for en tid tilbake. Du finner dem her om du er interessert :
  http://mammaogmer.no/2010/01/11/muldvarpen-og-øst-europa-nostalgi/
  http://mammaogmer.no/2010/01/22/70-talls-retro-med-en-dash-av-disco/

  Beste hilsen,
  Therese
  Mamma & mer

 2. Hei,

  Jeg tror heller det er en økende bevissthet om om at vi bruker for mye av verdens ressurser. Flere forstår av vi må gjenbruke for å dempe miljøbelastningen, og det blir en slags mote. Så hiver masseprodusentene seg på, helt meningsløst. Moteverdenen er jo helt blåst, og det har den alltid vært, det er ikke noe nytt (men blir jo veldig tydelig her). Det er vel bare det, tror jeg.

  Jeg kommer til å fortsette å kjøpe brukt og miljøvennlig, ikke fordi det er så kult, men fordi det er det beste for verden. Også når denne idiotiske greia er over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s